Online kraamzorg van Babybalance
Babybalance is al jarenlang aanbieder van online zwangerschaps- en babyzorg in Nederland. Aantrekkelijke video’s met betrouwbare informatie en instructies geven antwoord op allerlei vragen over de zorg voor de baby. Juist in coronatijden is deze vorm van ‘Zorg op afstand’ extra fijn: zo krijgen zwangeren en pas bevallen ouders toch de informatie die hen een veilig gevoel geeft. De kraamzorgprofessionals, die veelal niet meer de 49 fysieke uren kunnen leveren, kunnen zo hun cliënten goed bijstaan in wat gelukkig nog vaak een blije tijd is.
De video’s van Babybalance zijn alle getoetst en akkoord bevonden door het Kenniscentrum Kraamzorg. Dat betekent dat ze voldoen aan de richtlijnen en protocollen die gelden voor de kraamzorg. Zwangeren en pas bevallen ouders kunnen vanaf de prille dagen van hun zwangerschap tot en met drie maanden na de geboorte van hun kind de video’s bekijken.
Interessant voor lagere ses-groepen
,,We zijn Babybalance oorspronkelijk begonnen voor zwangeren in de lage ses-groepen”, vertelt Grietje over de oorsprong van hun bedrijf. ,,Uit onze jarenlange praktijkervaring wisten we dat juist zij vaak minder fysieke kraamzorguren afnemen, omdat daar kosten (eigen bijdrage) aan verbonden zijn. Dat is zorgelijk, want hun behoefte aan betrouwbare informatie is net zo groot als andere zwangeren.”
Volgens Grietje en Monique zou het waardevol zijn als medewerkers van de coalitiepartners uit Kansrijke Start hun cliënten attent maken op deze digitale geboortezorg. ,,Zo maken we gebruik van elkaars netwerk en versterken we de positie van de lage ses-groepen.”
Waarom Babybalance in coronatijden?
Wrang genoeg krijgen nu meer jonge ouders minder kraamuren, en wel als gevolg van de coronacrisis. ,,Het is zowel voor (aanstaande) moeders als voor verloskundigen en kraamverzorgenden lastiger geworden om de kraamzorg volledig op de 'oude' manier te leveren”, legt Monique Slaa uit. ,,Dat wil zeggen: 49 uur door een kraamverzorgende die in de eerste week na de bevalling zorgt levert in het gezin. We zien nu dat er regelmatig minder kraamzorguren worden gegeven uit angst voor besmetting met het coronavirus. Zo wordt er meer gedaan met beeldbellen, een intake bijvoorbeeld. Voor zwangeren en jonge ouders is het prettig om de video’s te kunnen bekijken en daarover met hun kraamzorgprofessionals online in gesprek te gaan. De kraamzorgorganisaties kunnen de video’s ook goed gebruiken voor de voorlichting en instructie naar de eigen medewerkers.”
Waardevolle aanvulling op fysieke kraamzorg
In deze coronatijden blijkt duidelijk wat Grietje en Monique al voor ogen hadden toen zij begonnen met Babybalance: online kraamzorg als waardevolle aanvulling op de fysieke kraamzorg.
Menzis, Zilveren Kruis en hun labels vergoeden Babybalance al heel lang. ,,Dit is een experiment dat we uitvoeren als onderdeel van de beleidsregel Innovatie”, licht Grietje toe. ,,Uiteindelijk is ons streven om Babybalance onderdeel te laten zijn van de basisverzekerde zorg.”
Dat is het formeel nog niet, maar vanwege de coronacrisis vergoeden nu ook de andere zorgverzekeraars de toegang tot Babybalance aan hun verzekerde zwangeren en pas bevallen ouders: zolang als de coronacrisis duurt maar in ieder geval tot 1 juli. Hier lees je meer informatie over de voorwaarden voor ouders en voor kraamzorgaanbieders.