In het actieprogramma Kansrijke Start staat onder andere het belang om kwetsbare (toekomstige) ouders tijdig de juiste begeleiding te kunnen bieden centraal, zodat het kind zo gezond mogelijk ter wereld komt en/of na de geboorte de zorg en ondersteuning krijgt die het nodig heeft. Om dit mogelijk te maken wordt vanuit het actieprogramma ingezet op hoe ouders beter bereikt kunnen worden met een kind(erwens) in kwetsbare situaties.
Daarnaast wordt ingezet op het beter signaleren van risicofactoren en beschermende factoren door professionals, zodanig dat dit ook door de cliënt als prettig wordt ervaren. Lang niet alle kwetsbare zwangere vrouwen, (aanstaande) ouders en jonge kinderen die risico’s lopen, worden op dit moment gesignaleerd door professionals, waardoor zij de juiste ondersteuning of hulp mislopen. Daarom richt actielijn 2 van het programma Kansrijke Start zich op het eerder en scherper in beeld krijgen van kwetsbare (aanstaande) ouders en kinderen.
Op dit moment zijn er al risicotaxatie- en signaleringsinstrumenten in het veld beschikbaar om de risico- en beschermende factoren van (aanstaande) ouders in kaart te brengen.
Uit de gesprekken met een aantal veldpartijen blijkt dat deze instrumenten niet door iedereen worden gebruikt. Ook andere manieren van signaleren van risico- en beschermende factoren worden niet breed toegepast. De vraag is wat professionals tegenhoudt om dit wel te doen. Professionals geven daarover aan dat onder andere gebrek aan tijd en het niet kunnen bieden van oplossingen hun belemmert.
De hoofdvraag van het onderzoek luidt: ‘Wat is er nodig om ervoor te zorgen dat professionals, werkzaam in de geboortezorg en jeugdgezondheidszorg, tijdig bij (aanstaande) ouders kwetsbaarheid op niet medische risicofactoren (bijvoorbeeld sociaal maatschappelijk, economisch en/of financieel) herkennen en signaleren en daarbij ook rekening houden met beschermende factoren, op zo’n manier dat dit als prettig wordt ervaren door de cliënt?’
Daarbij zal zowel vanuit de cliënt als vanuit de professional naar het herkennen en signaleren worden gekeken. Hoe kan het herkennen en signaleren worden bevorderd, zodat de risico inschatting vaker en op een effectieve manier gebeurt. Het is de bedoeling dat er samen met professionals een gedragsinterventie wordt ontwikkeld die hen gaat helpen om vaker en beter risico- en beschermende factoren te gaan herkennen en signaleren, daarbij rekening houdend met de wensen van cliënten op dit punt. Hiervoor is vanzelfsprekend de medewerking vanuit het veld nodig. Het kan zijn dat uw organisatie hierover nog wordt benaderd.