Linda de Boer Hendriks, stoppen-met-roken coach en doktersassistent
In haar werk als doktersassistent bij een wetenschappelijk onderzoek over het stoppen met roken, werd Linda destijds gefascineerd in de worsteling van mensen om van het roken af te komen. Vaak hoorde zij respondenten zeggen: ‘was ik er maar nooit aan begonnen’. Dat was voor haar het zaadje om ervoor te zorgen dat een nieuwe generatie kinderen rookvrij kon opgroeien. Linda ging op zoek naar meer informatie over een aanpak hiervoor en kwam tot de conclusie: verslaafde rokers bestaan niet; het zijn gewoon mensen met een tabaksverslaving. En die mensen zijn zich er meestal heel goed van bewust wat hun verslaving met henzelf, hun ongeboren kind en hun omgeving doet. Daar helpt geen schaamte, maar is menselijke deskundige hulp nodig. En geld. En tijd. En een netwerk. En commitment van de hele maatschappij.
Tegenwoordig gebruikt Linda technieken van motivational interviewing en vaardigheden uit de Rationele Emotieve Therapie om ervoor te zorgen dat hinderende gedachten van rokende mensen om te zetten naar helpende gedachten. In die therapie komen heel veel samenhangende aspecten boven: van medisch domein tot sociaal domein. Het is van groot belang dat alle verschillende partijen in samenspraak optreden. Als ambassadeur Rookvrije Start breng Linda partijen bij elkaar die om gezinnen heen staan, zodat verloskundigen, huisartsen, schuldhulpverlening en anderen die samenwerken om ouders te helpen te stoppen-met-roken en zo hun kind rookvrij te laten opgroeien.
Naast dokterassistent en stoppen-met-roken coach is Linda kartrekker bij de regionale Taskforce Rookvrije Start Noord-Limburg, mede gangmaker Rookvrije Start in Trendbreuk Zuid-Limburg, neem zij deel in Kansrijke Start Noord- en Midden-Limburg en zit zij regelmatig aan tafel bij zorgprofessionals, gemeenten en verzekeraars.
Landelijke Coalitielid worden, en daarmee ambassadeur van het belang van de eerste 1.000 dagen worden, geeft Linda een boost naar een volgende stap in haar missie. Al voor de geboorte werken aan stoppen met roken, brengt enorm veel winst. Het draagt bij aan een kansrijke start van een kind en heeft impact op de gezondheid en welzijn in de rest van het leven. En in toekomstige generaties. Voor de doktersassistent ziet Linda veel aanknopingspunten om het gesprek aan te gaan over stoppen-met-roken. Doktersassistenten zijn poortwachters in de zorg, professionals in triageren van de hulpvraag en een spil in samenwerking met en tussen diverse domeinen. Onlangs bleek uit webinar ‘de eerste 1000 dagen’, die zij mede organiseerde vanuit NVDA Regio Limburg, dat 93% van de deelnemers nog niet actief is met Kansrijke Start. Liefst 89% van de deelnemende doktersassistenten ziet hier wel een rol voor zichzelf in. Kortom, een prachtkans voor Linda om deze groep professionals meer te betrekken in de eerste 1000 dagen van een kind.