Nieuwsbrief Kansrijke Start – Weer aan de slag met Kansrijke Start

De zomervakantie is bijna ten einde en dat betekent voor velen weer aan de slag met Kansrijke Start. In deze editie van de nieuwsbrief Kansrijke Start is de uitnodiging van Kansrijke Start 5 jaar: maak het verschil! opgenomen. Ook staan er weer een paar mooie praktijkvoorbeelden in de nieuwsbrief en vult de agenda zich weer langzaam voor het najaar!

Nog niet ingeschreven voor de maandelijkse nieuwsbrief? Schrijf je hier in. Op onze socials LinkedIn, Instagram en Twitter delen we mooie inzichten, praktijkverhalen en meer!

Kansrijke Start 5 jaar: Maak het verschil!

In oktober bestaat het actieprogramma Kansrijke Start 5 jaar. In deze jubileumweek van 30 oktober tot en met 3 november 2023 staan we hier feestelijk bij stil. Er is een mooie beweging in gang gezet in het land met alle lokale coalities Kansrijke Start! We blikken samen met staatssecretaris Maarten van Ooijen terug op deze 5 jaar Kansrijke Start. En we kijken samen met ervaringsdeskundigen, de lokale coalities en professionals waar we met een Kansrijke Start aanpak nog meer het verschil kunnen maken in Nederland.

Agenda Kansrijke Start 5 jaar: Maak het verschil!

Het plan is om samen met jullie een week vol bruisende activiteiten te organiseren voor en over Kansrijke Start. Zo worden dagelijks werkbezoeken gepland bij verschillende lokale coalities met het thema van die week Kansrijke Start 5 jaar: Maak het verschil! Daarbij zijn ook de leden van de Landelijke coalitie Kansrijke Start aanwezig. Wil je op de hoogte blijven van activiteiten die in de jubileumweek georganiseerd worden? Kijk dan hier. Wij zorgen ervoor dat alle activiteiten die in deze week plaatsvinden de komende maanden verder aangevuld worden. 

Impuls Verschilmaker Kansrijke Start

Om goede ideeën voor een kansrijke start aanpak te stimuleren stellen we in die week de impuls Verschilmaker Kansrijke Start beschikbaarDeze impuls reiken we uit aan 3 lokale coalities die een goede manier hebben gevonden om gezinnen goed te bereiken en ondersteunen tijdens de eerste 1000 dagen. De uitgekozen ideeën worden samen met Pharos uitgewerkt, zodat ook andere lokale coalities naar wens dit idee kunnen toepassen. Er zijn 3 impulsen beschikbaar: 2 van €7.500,- en 1 van €10.000,-. De uitslag van de gekozen Verschilmakers wordt bekend gemaakt tijdens een feestelijke afsluiting op vrijdagmiddag 3 november. Idee indienen als Verschilmaker? Kijk hier hoe dat kan.

Kansrijke Start Meppel pakt armoede en schulden aan

Armoede en schulden veroorzaken chronische stress bij ouders én dat heeft invloed op een kansrijke start voor hun kinderen. De gemeente Meppel heeft in hun Kansrijke Start aanpak het voorkomen van financiële problemen van (aanstaande) ouders centraal staan, zodat zij een stabiele basis kunnen bieden aan hun kind. Hoe pakken zij dit aan? Wij vroegen het aan Mariska Bloemberg, kartrekker van de coalitie Kansrijke Start Meppel, Karlijn Mesie en Annika Wessels, consulenten geldzorgen bij de gemeente Meppel en Rianne de Witte, jeugdverpleegkundige bij Icare Jeugdgezondheidszorg Meppel. Lees het interview met Meppel hier.

Wil je meer weten over wat u als coalitie kunt doen rond het thema armoede? Lees dan de infosheet Kansrijke Start & Armoede en schulden. Hierin vind je vier handvatten om zelf aan de slag te gaan.

Kent u de website regiobeeld.nl/kansrijkestart al?

Regelmatig krijgt het RIVM de vraag of er over een bepaald onderwerp gegevens beschikbaar zijn om bijvoorbeeld vragen vanuit de gemeenteraad over Kansrijke Start te kunnen beantwoorden.  Veel van dit soort cijfers zijn per gemeente beschikbaar op www.regiobeeld.nl/kansrijkestart. Hiermee kunnen lokale coalities inzicht krijgen in de uitvoering van Kansrijke Start en de gezondheid van kinderen en ouders in de eigen gemeente of regio. Het dashboard is ook zeer behulpzaam om data te vinden over Kansrijke Start in het kader van GALA en SPUK. Het dashboard is in ontwikkeling. Binnenkort zijn de gegevens ook beschikbaar op zowel regio- als wijkniveau (voor de grote steden).

Ook werkt het RIVM hard om het dashboard uit te breiden met meer indicatoren. Dit doen ze samen met een aantal lokale coalities. Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Laat je gegevens achter op de mailinglijst van het RIVM. Voor meer informatie: neem contact op met het RIVM via kansrijkestart@rivm.nl

Webinar: Aan de slag met de zorgpadentool

Vanuit het programma Kansrijke Start is de online zorgpadentool ontwikkeld met het doel gemeenten en zorgverleners te ondersteunen zodat zorgverleners in de beperkte tijd die ze hebben snel de juiste ondersteuning binnen een gemeente kunnen vinden.  Een zorgpad laat zien welke stappen je kunt zetten bij specifieke problematiek en welke hulp en ondersteuning er vanuit andere domeinen ingezet kan worden/ beschikbaar is. Gemeenten kunnen samen met lokale coalities deze tool vullen met actuele informatie over het lokale ondersteuningsaanbod. Op donderdag 14 september vertellen we in een webinar meer over de implementatie en het gebruik van de zorgpadentool en delen we ervaringen van gemeenten die er al mee werken.

Meer informatie en het aanmeldformulier vind je hier.

Symposium Onbedoelde Zwangerschappen

Op dinsdagmiddag 26 september 2023 (van 12:00-17:00) organiseren het KOOZ leernetwerk en het RIVM het Symposium Onbedoelde Zwangerschappen. Het KOOZ leernetwerk en RIVM Gezond Leven nodigt jullie van harte uit voor een leerzame en verbindende dag bij LantarenVenster in Rotterdam.

Deze middag biedt de kans voor (praktijk)professionals uit zowel het sociale als medische domein, beleidsmakers en onderzoekers om kennis aan elkaar over te dragen en met elkaar in gesprek te gaan. Zo kunnen we onderzoek en praktijk aan elkaar koppelen. Ook bieden zij je de mogelijkheid een abstract voor een posterpresentatie in te dienen rondom het thema onbedoelde zwangerschap. Lees hier verder of meld je aan.

Podcast over omgaan met de kinderwens

Het programma Nu Niet Zwanger van de GGD’en ondersteunt kwetsbare (potentiële) ouders om de regie te nemen over hun kinderwens. Zorgorganisatie Pluryn werkt met diverse GGD-regio’s samen over dit soms lastige onderwerp en maakte er een podcast over. Nu Niet Zwanger helpt het gesprek aan te gaan over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie. Het programma sluit aan bij de leefwereld van kwetsbare personen en kijkt naar hun vragen, behoeften, mogelijkheden én barrières. Op verschillende locaties van Pluryn zijn aandachtsfunctionarissen getraind om te ondersteunen of door te verwijzen. In de podcast Nu Niet Zwanger praat een van hen over dit programma met een cliënt van het Ouder-kindhuis van Pluryn en een GGD-medewerker die betrokken is bij Nu Niet Zwanger. De podcast is te vinden op Spotify en via de site van Pluryn

Jaartraject voor moeders 'Samen beter in je vel'

Stichting Memam organiseert een waardevol jaartraject voor moeders die te maken hebben (gehad) met psychische klachten. Een mooie laagdrempelige manier om onder leiding van ervaringsdeskundigen contact te hebben met andere moeders en samen stil te staan bij belangrijke thema's zoals schaamte en schuldgevoel, fasen van herstel, impact op de omgeving, emoties en gevoelens en nog veel meer. Voor meer informatie kijk op de website van Stichting Memam. Een ervaringscentrum voor moeders door moeders. 

Aanmelden kan uiterlijk 31 augustus. Ook als je niet meedoet aan het jaartraject de moeite waard een kijkje te nemen op de website om te zien wat Stichting Memam allemaal kan betekenen!