Moeders van Rotterdam ondersteunt jaarlijks ruim 200 zwangere vrouwen in kwetsbare omstandigheden. Uit de evaluatie van de aanpak van Moeders van Rotterdam blijkt dat de moeders en professionals hier erg tevreden mee zijn. Maar ook dat deze op sommige onderdelen nog niet effectief genoeg is. De gemeente Rotterdam zet daarom in op doorontwikkeling van de aanpak.
In Rotterdam worden jaarlijks 600 kinderen in kwetsbare omstandigheden geboren. Hun moeders hebben complexe problemen, die van grote invloed kunnen zijn op de ontwikkeling van deze kinderen. Moeders van Rotterdam ondersteunt sinds 2015 deze aanstaande moeders. Vanaf 2022 gebeurt dit vanuit de wijkteams. Coaches helpen moeders (en hun eventuele partner) zo vroeg mogelijk in de zwangerschap om een veilige, stabiele (thuis)omgeving te creëren. De ouders werken daarnaast samen met de coach aan hun opvoedvaardigheden en zelfredzaamheid. Moeders van Rotterdam speelt hiermee een sleutelrol in de Rotterdamse aanpak om achterstanden te verkleinen en de kansen van kinderen te verbeteren.
Het Erasmus MC voerde in de periode 2016 tot 2022 een onderzoek uit naar Moeders van Rotterdam. Dit onderzoek is gebruikt om de aanpak van Moeders van Rotterdam te evalueren. 868 Zwangeren werden daarvoor gevolgd en praktijkervaringen van de moeders en professionals onderzocht.
Complexe problemen
Het onderzoek laat zien dat hulpverlening aan zwangeren in kwetsbare omstandigheden hard nodig is. Meer dan de helft van de vrouwen heeft te maken met stress, onvoldoende inkomen, geen babyuitzet en schulden. Ook is er sprake van meerdere ernstige problemen tegelijkertijd. 58% van hun kinderen heeft een ontwikkelingsachterstand op minstens één gebied, zoals fijne motoriek, grove motoriek of communicatie.
Zorg voor zwangeren verbeterd
De zorg voor (aanstaande) moeders in kwetsbare omstandigheden is sinds de start van het onderzoek verbeterd en moeders worden beter bereikt. 32% van de vrouwen meldt zichzelf aan. De komst van Moeders van Rotterdam heeft ook gezorgd voor een betere samenwerking tussen het medisch en sociaal domein. Verloskundigen zijn alerter op sociale problematiek en doordat zij op één plek terecht kunnen, verwijzen ze beter door.
Moeders voelen zich beter geholpen
Het onderzoek toont aan dat dankzij de ondersteuning van Moeders van Rotterdam de zelfredzaamheid van de deelnemende vrouwen verbeterde en hun stress, angst en depressieklachten afnamen. De moeders voelen zich beter geholpen. De financiële zelfredzaamheid en opvoedvaardigheden van de moeders daarentegen zijn nog onvoldoende aan het eind van het traject.
Doorontwikkelen aanpak
De uitkomsten van het onderzoek zijn een mooie basis om de aanpak verder te ontwikkelen en de effectiviteit te vergroten. De gemeente gaat samen met de partners en ervaringsdeskundige ouders bekijken wat ervoor nodig is om de ondersteuning van Moeders van Rotterdam te verbeteren. Met name op het gebied van financiële zelfredzaamheid en opvoedvaardigheden. Het is de verwachting dat dit ook effect zal hebben op het voorkomen van ontwikkelingsachterstanden bij de kinderen.
Wilt u meer weten over de evaluatie van Moeders van Rotterdam? Vraag het digitale boekje aan via stevigestart@Rotterdam.nl.
Het wetenschappelijke onderzoek van het Erasmus MC is te vinden op: www.sociale-verloskunde.nl/publicatie-over-moeders-van-rotterdam