“Wat goed dat de Rijksoverheid aanwezig is op deze beurs met hele concrete informatie.” “Fijn om in een persoonlijk overzicht te zien wat wij, aanstaande ouders, nog moeten regelen.” “Ik dacht goed voorbereid te zijn voor mijn bevalling over een week of tien, maar veel regelwerk is nog nieuw voor mij.” Zomaar enkele van de vele reacties van bezoekers aan de Negenmaandenbeurs van 15 t/m 18 februari, die spontaan de gezamenlijke stand van de Rijksoverheid bezochten in de RAI Amsterdam.
De persoonlijke, integrale benadering door medewerkers vanuit de ministeries van SZW, VWS en de Belastingdienst werd positief ontvangen. “Mooi te ervaren dat verschillende afzenders in één stand de Rijksoverheid gezamenlijk een gezicht geven. Sta je open voor een breed gesprek, dan verwijs je ook gemakkelijker naar elkaar door. Bezoekers hebben veelal een concrete vraag, hen maakt het echt niet uit wie deze persoonlijk beantwoordt”, vertelt Rianne Verhoeven. Zij is communicatieadviseur bij de Dienst Publiek en Communicatie van het ministerie van Algemene Zaken en als organisator betrokken bij dit gezamenlijke initiatief.
Fundament voor ieder kind
Veel aandacht in de stand krijgt het actieprogramma Kansrijke Start van het ministerie van VWS. Een programma dat zich richt op de eerste 1000 dagen, die al beginnen voor de bevruchting en doorlopen tot de tweede verjaardag. Iris Swaalf, communicatieadviseur van het programma, licht het belang ervan toe. “In dit prille begin leggen (aanstaande) ouders voor hun kind het fundament voor de rest van zijn of haar leven. Helaas krijgt in Nederland een op de zes kinderen geen kansrijke start bij de geboorte. Bijvoorbeeld door te laag geboortegewicht, vroeggeboorte, soms in combinatie met medische, psychische of sociale risicofactoren bij de ouders zoals stress, geweld, alcohol, ongezonde voeding of een gebrek aan liefdevolle aandacht. Zij hebben later een grotere kans op fysieke en mentale gezondheidsproblemen.”
Professionele ambassadeurs
Daarom zijn zorgprofessionals en gemeenten belangrijke partners om (aanstaande) ouders in kwetsbare situaties, indien nodig, te helpen met de juiste zorg en ondersteuning. “Dan kunnen zij hun kinderen een goede start geven met gezonde voeding, rust, warmte, veiligheid en liefde”, benadrukt Iris Swaalf. Trots voegt zij eraan toe dat het actieprogramma het afgelopen jaar een enorme vlucht heeft genomen. “We zijn op weg naar 300 deelnemende gemeenten, die het belang ervan inzien en een lokale coalitie Kansrijke Start vormen waarin samenwerkingsafspraken worden gemaakt tussen professionals in het medisch en sociaal domein, zoals de geboortezorg en de jeugdgezondheidszorg. Bij ons 5-jarig bestaan, in oktober aanstaande, staan we daar zeker feestelijk bij stil.” Lees verder