De landelijke conferentie en de Week van Gezond Zwanger Worden komen eraan!

In deze nieuwsbrief nodigen we je graag uit voor onze 6e landelijke conferentie Kansrijke Start en delen wij graag het dagprogramma. Nog niet aangemeld voor de conferentie? Dit kan via onderstaande link. Ook is de conferentie de aftrap van de week van Gezond Zwanger Worden. We hebben een heleboel inspirerende en informatieve activiteiten gepland om het bewustzijn rondom preconceptionele gezondheid te vergroten. Denk aan boeiende webinars, interviews in (vak)bladen en bijscholingen voor professionals. Benieuwd naar het programma of wil je graag op de hoogte blijven van de activiteiten? Lees het in onze nieuwsbrief!

6e landelijke conferentie Kansrijke Start 2024

Graag nodigen wij u uit voor de conferentie Kansrijke Start “Blijven doen wat nodig is” op maandag 17 juni 2024.
 
Op deze dag ga je horen en met elkaar in gesprek over hoe we, soms buiten de reguliere werkwijze, echt verschil kunnen blijven maken voor gezinnen tijdens de eerste 1000 dagen met als doel een gezonde en kansrijke toekomst voor volgende generaties. Ook staan we stil bij wat er nodig is om de Kansrijke Start – aanpak in de toekomst te behouden en te versterken.
 
Vanaf 9.00 uur ben je van harte welkom in Zeist waar onze dagvoorzitter Piet-Hein Peeters om 10.00 uur de conferentie opent en in gesprek gaat met staatssecretaris Maarten van Ooijen. In de middag zullen Laurentien van Oranje-Nassau en Harry Kruiter inspirerende bijdragen verzorgen. Verder is er een gevarieerd aanbod aan deelsessies. Tijdens de inloop en de lunch kun je je laten inspireren en netwerken op onze informatiemarkt. We sluiten de dag af met de aftrap van de Week van het Gezond Zwanger Worden!
 
Wil jij samen met ons aanwezig zijn op de conferentie? Meldt u zich dan snel aan via deze link of bekijk het programma. Let op: deze conferentie kent een maximum aantal deelnemers, wees er dus snel bij!

Week van het Gezond Zwanger Worden

Een zo gezond mogelijke voorbereiding op een zwangerschap is nog niet voor iedereen vanzelfsprekend. Velen zijn niet bekend met de factoren die een totstandkoming van een zwangerschap kunnen beïnvloeden en de daaropvolgende ontwikkeling van het kindje kunnen ondersteunen. Met Gezond Zwanger Worden willen we de komende jaren iedereen in de vruchtbare leeftijd met een zwangerschapswens hier bewuster van maken. Dit doen we direct gericht op de mensen zelf maar vooral ook via professionals. 

Professionals in de zorg of hulpverlening zijn waardevolle gesprekspartners voor deze groep. De bestaande vertrouwensband of de reden van een regulier consult bieden een goed haakje voor een gesprek over Gezond Zwanger Worden en het verwijzen naar goede voorlichting en handelingsperspectief hierover. Centraal hierbij staat de vraag ‘Wil je het komende jaar zwanger worden?’. Afhankelijk van het antwoord op die vraag kunnen professionals met behulp van deze beslisboom bepalen waar zij mensen naar moeten verwijzen voor verdere opvolging. 

Tijdens de week van het Gezond Zwanger Worden zullen er vele mooie activiteiten georganiseerd worden om bewustzijn rondom preconceptionele gezondheid te vergroten. Denk aan webinars, interviews in (vak)bladen, schapkaarten bij drogisterijen en bij/nascholingen voor professionals. Doet u mee?  Als u ook een mooi initiatief rondom de Week van het Gezond Zwanger Worden heeft, stuur dan een e-mail naar _DienstpostbusKansrijkestart@minvws.nl met informatie, dan voegen wij het toe aan het activiteitenoverzicht op deze website.

Webinar (Hoe) Stel jij de vraag: Wil je het komend jaar zwanger worden?

Op 19 juni nodigen we je uit voor een webinar dat draait om een belangrijke vraag: “Wil jij het komende jaar zwanger worden?”

Hoe kun je als professional het gesprek aangaan met je cliënt/patiënt over de intentie om in het komende jaar zwanger te worden?  Tijdens het webinar gaan we in gesprek met professionals uit diverse vakgebieden binnen de gezondheidszorg. Meld je aan en ontdek hoe bewust nadenken over de zwangerschapswens kan bijdragen aan een kansrijke start.

Dit webinar is bedoeld voor iedereen, niet alleen voor zorgverleners in de geboortezorg, integendeel! Meld je hier aan

Trainingen Rookvrij zwanger worden

De meeste vrouwen stoppen pas met roken als ze weten dat ze zwanger zijn. Maar voor een gezonde zwangerschap is het belangrijk dat ze daarvoor al stoppen. En dat hun partner óók stopt.

Werk jij met stellen met een kinderwens en vind je het lastig om roken te bespreken? Meld je dan aan voor deze training van Rookvrije Start van het Trimbos-instituut. Je leert hoe je roken kunt bespreken en naar wie je wensouders kunt verwijzen.

Gratis en met accreditatie. Meld je aan voor de training op 18 of 20 juni.

Leertraject Sociale geboortezorg in het ziekenhuis (en eruit!)

Verschillende samenwerkingsverbanden tussen ziekenhuizen, eerstelijnsverloskundigen, jeugdgezondheidszorg, kraamzorgverleners en instanties binnen het sociaal domein zetten zich in voor integrale zorg en ondersteuning voor (aanstaande) gezinnen die sociaal kwetsbaar zijn, met als uitgangspunt ‘de Juiste Zorg op de Juiste Plek’. Deze zorg wordt geleverd daar waar nodig in het ziekenhuis, en waar mogelijk daarbuiten om zo effectief mogelijk aan de behoeften van (aanstaande) gezinnen te voldoen. Het landelijk leertraject Sociale geboortezorg in het ziekenhuis (en eruit!) helpt om zeven van deze samenwerkingsverbanden te ondersteunen met het duurzaam verankeren van hun samenwerking door middel van individuele ondersteuning, landelijke inzet om structurele knelpunten te agenderen en kennis te delen. Via Kennisnetgeboortezorg.nl worden deze initiatieven gedeeld

Gezonde Generatie lanceert de campagne “Bijspringers”

De Gezonde Generatie lanceert de campagne “Bijspringers”. Een bijspringer is een goede vriend, buur, kennis of vrijwilliger die iets uit handen neemt van ouders, zodat zij even kunnen opladen. Dit kan op allerlei manieren; een hapje eten brengen bij een vriendin, je nichtje wegbrengen naar de voetbaltraining of even de hond van de buuf uitlaten. Een kleine moeite voor de bijspringer, met een groot effect voor ouders en kinderen.

Vanaf 27 mei is de campagne te zien op TV, online, social media en magazines als Libelle en LINDA. Zie ook www.gezondegeneratie.nl/bijspringers

Voor meer informatie of het ontvangen van de campagnematerialen kun je contact opnemen met Eleanne Plaizier via plaizier@gezondheidsfondsen.nl.

Podcast TNO: de kracht van groepsgewijze zorg in de eerste 1000 dagen

Ruim 10 jaar geleden introduceerde TNO CenteringZwangerschap als zorgmodel in Nederland, waarbij zwangeren prenatale zorg in groepsverband ontvangen en deelnemers een actieve rol en inbreng hebben. In 2023 bood 28% van de verloskundigenpraktijken in Nederland Centering aan (Monitor Kansrijke Start 2023, RIVM). Wat is ervoor nodig om deze succesvolle methode op te schalen? Beluister de podcast @ditisonzetijd van TNO met Marlies Rijnders (verloskundige en onderzoeker die het model naar Nederland haalde en het continu evalueert) en Jeanet Groenleer (eerstelijns verloskundige). Beluister de podcast Wil je meer weten over TNO & CenteringZorg? Lees: TNO doel 2030: Een kansrijke start voor ieder kind met CenteringZorg

Tien gouden tips om (aanstaande) ouders te werven voor CenteringZorg

In het begin kan het werven van deelnemers voor centering-groepen (groepsgewijze zorg bij de verloskundige of het consultatiebureau) even wennen zijn. Maar na een poosje gaat het gelukkig veel makkelijker. Dan vertellen jonge ouders elkaar erover en doet de mond-tot-mondreclame zijn werk. Lees hier hoe je je (aanstaande) ouders nieuwsgierig maakt en op een fijne manier overtuigt. 

Talentool geboortezorg

Talentool voor, tijdens en na de bevalling voor anderstaligen en laaggeletterden

Informatie in eigen of begrijpelijke taal kan bijdragen aan de kwaliteit van zorg voor zwangeren en ouders. In de talentool op deze pagina staat een overzicht van betrouwbare voorlichtingsmaterialen in verschillende talen die je als professional kunt gebruiken tijdens je consult met een zwangere of ouders. Lees hier verder

Praatplaat ondersteunt gesprek over mondzorg met laaggeletterden

Zorgverleners of welzijnswerkers die voorlichting geven over mondzorg aan mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden kunnen daarbij vanaf nu gebruik maken van een zogenaamde praatplaat. Er staan eenvoudige illustraties op over het verzorgen en behandelen van de tanden en kiezen van kinderen, en over behandelingen bij de tandarts. De plaat geeft visuele ondersteuning en helpt patiënten en cliënten om de mondeling gegeven informatie beter te onthouden.

De praatplaat is een initiatief van tandartsenvereniging KNMT, als onderdeel van haar inspanningen om met laagdrempelige voorlichtingsmaterialen verschillen op het vlak van mondgezondheid te verkleinen. De praatplaat is hier te vinden.

Monitoring en evaluatie

De lokale coalitie Kansrijke Start Zeist ondersteunt sinds vijf jaar (aanstaande) ouders in kwetsbare situaties. Belangrijke aspecten hierbij zijn monitoring en evaluatie van zowel de aanpak als de samenwerking. Judith van Leeuwen en Marieke de Jong bespreken hoe zij de voortgang meten en de samenwerking tussen partners evalueren, evenals hoe zij de resultaten gebruiken. De focus ligt op wat goed gaat en wat verbeterd kan worden. Lees hier het interview.