Wat is Gezond Zwanger Worden voor jou?

MANNELIJKE BEZOEKER 1: "Oh... eh..."

Een testbeeld verschijnt. 

(PIEP)

MANNELIJKE BEZOEKER 1: "Zo... nou, in ieder geval zorgen dat... eh..."

Opnieuw verschijnt een testbeeld.

(PIEP)

MANNELIJKE BEZOEKER 1: "Dit mag opnieuw, toch? Of niet?"

Voor de derde keer verschijnt een testbeeld.

(PIEP)

MANNELIJKE BEZOEKER 1: "In ieder geval erover nadenken 
dat de kwaliteit van je sperma of zaad van goede kwaliteit is.
En daardoor rekening houden met niet te veel alcohol drinken.
In ieder geval stoppen met roken."

VROUWELIJKE BEZOEKER 3: "Ja, gewoon alles: je huis, je inkomen. Dat je een veilige plek hebt om je kind in op te laten groeien."

VROUWELIJKE BEZOEKER 4: "Dat je een goede leefstijl hebt
voordat je aan een kinderwens begint. Want ik denk, op het moment dat je een kinderwens hebt, dat als je gezond leeft, dat de vruchtbaarheid alleen maar stimuleert."

Beeldtekst:
Wat heb je gedaan om gezond zwanger te worden?

VROUWELIJKE BEZOEKER 5: "Van tevoren al goed opletten
wat je tot je neemt. Dus geen verkeerde dingen eten. Geen verkeerde dingen drinken. En sporten. Mijn partner heeft daar ook op gelet."

VROUWELIJKE BEZOEKER 6: "Voor mij is gezond zwanger worden: natuurlijk letten op mijn voeding, niet roken, niet drinken, geen drugs. Al die dingen. Maar ook mijn foliumzuur.
Bij mijn eerste dochter deed ik dat voordat ik wist dat ik zwanger wou worden. We hadden afgesproken: we willen proberen voor een baby. Toen heb ik toevallig meegekregen van mijn schoonzus: 'Als je zwanger wilt worden, drink je foliumzuur.' Dat is alvast goed voor de baby en voor als je zwanger wilt worden."

VROUWELIJKE BEZOEKER 7: "Ik ben van tevoren al begonnen
met foliumzuur slikken en vitamine D extra bijslikken. Ik heb rekening gehouden met hoeveel ik drink. Ik ben niet helemaal gestopt, want het leven moet ook nog even gezellig blijven."

MANNELIJKE BEZOEKER 2: "Ik denk, als je samen zwanger wil worden en een kindje wil krijgen, dan is het belangrijk dat je er als partner veel voor haar bent en veel ondersteuning biedt.
Buiten het feit dat je inderdaad moet stoppen met roken en dat soort dingen, maar dat je er inderdaad ook voor haar bent en haar helpt in het traject ernaartoe."

VROUWELIJKE BEZOEKER 4: "Wat ik niet van tevoren wist,
was bijvoorbeeld dat je foliumzuur moet gebruiken. Toen ik aan mijn kinderwens begon samen met mijn partner, werd ik toevallig door zwangeren om me heen geïnformeerd: 'Gebruik je al foliumzuur?' Terwijl dat voor mij bijvoorbeeld niet duidelijk was."

Beeldtekst:
Wat zou je willen weten om gezond zwanger te worden?

VROUWELIJKE BEZOEKER 6: "Wat ik eigenlijk moest doen want ik heb het meegekregen van mijn schoonzus, maar het zou wel fijn zijn als ik het van de huisarts ofzo meekreeg."

VROUWELIJKE BEZOEKER 7: "Wij hebben nu de informatie
veel van onze omgeving meegekregen omdat we een aantal vrienden hebben die al zwanger zijn of een kind hebben. Ik merk wel dat als je zelf op internet onderzoek gaat doen, dan zijn er duizend-en-een websites."

De logo's van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Kansrijke Start verschijnen. 

Beeldtekst:
Dit was een productie van het ministerie van VWS
Samen gezond, fit & veerkrachtig