Op vrijdag 16 september vindt in Goirle (nabij Tilburg) het symposium ‘Opgroeien in ontwikkelarmoede – De eerste 1000 dagen’ plaats, georganiseerd door het programma Smart Start en het Brabantse datasciencebureau Nippur.
Het belang van preventie van armoede en (daarmee) van andere problematiek in de eerste 1000 dagen wordt met de toenemende armoede en kansenongelijkheid nog relevanter. Met het programma Smart Start willen partners Sterk Huis, GGD Hart voor Brabant, de Hart van Brabant-gemeenten, Xpect Primair, Centerdate en TiU voorkomen dat problemen bij kinderen en gezinnen groot worden; problemen die al veel eerder (kunnen) zien aankomen. Dat doet Smart Start te werken aan collectieve, preventieve oplossingen; door data, kennis en ervaringen te combineren, en samen met de doelgroep oplossingen te ontwikkelen.
Gespreksleiders Pieter Rambags van Nippur en Lian Smits van Sterk Huis: ‘’Met sprekers uit de jeugd- en gezinshulp, (geestelijke) gezondheidszorg, wetenschap en datascience leren we deze dag hoe we met alle inhoudelijke kennis uit verschillende achtergronden en datakennis tot nieuwe kennis en concepten kunnen komen. En kinderen en gezinnen nog beter kunnen helpen. We geloven in de kracht van kennisgebieden verbinden om nieuwe inzichten sterk te maken.’’
Sprekers zijn Eric Steegers (Erasmus), Floortje Scheepers en Daniël Vijlbrief (UMC Utrecht), Dick den Hertog (UvA), Ralf Embrechts (Quiet), Mariëtte Lusse (Hogeschool Rotterdam), Anne-Lieke Piggen (gemeente Heusden) en Patricia Prüfer (Centerdata). Het symposium wordt afgesloten met een discussie met onder meer de wethouders van Gilze en Rijen, Mariëlle Doremalen, en Heusden, Peter van Steen. Het is ook de start van een nieuwe Smart Start-pilot, gericht op het voorkomen van ontwikkelarmoede bij jonge kinderen.
Informatie over het programma, de sprekers en het aanmelden vindt u op de website